‘Zet lege stoel in directiekamer’

14-09-2017    09:40   |    Ellis Langen

Ondernemers moeten zich afvragen wat het effect is van hun handelen op de langere termijn. “Bedrijven moeten bij hun keuzes rekening houden met het effect op zeven generaties na ons en niet wat het effect is op de kwartaalcijfers.” Groen was een van de sprekers bij het event van Koppert afgelopen dinsdag.

Groen gaf aan dat hij Koppert al meer dan 40 jaar ‘volgt’. In het prille begin van het bestaan van Koppert was Groen actief bij de milieubeweging. “Ik was toen erg blij dat Koppert haar nek uitstak. We keken er naar als een baken van hoop. En nu groeit het bedrijf als nooit tevoren.” Hij prijst het feit dat Koppert rekening houdt met ‘het mooi houden van de wereld.’ Groen pleitte voor een volle zaal dinsdag dat bij elke beslissing die een bedrijf neemt de toekomst ‘aan het woord' zou moeten komen. “Zet in de directiekamer een stoel en laat die altijd leeg. Die stoel vertegenwoordigt de toekomst en herinnert een bedrijf er aan het effect van het handelen op lange termijn mee te nemen in haar beslissingen.”

Oorlogen door klimaatverandering
Groen hamerde erop dat er echt wat moet gebeuren aan de klimaatverandering. “Klimaatverandering is een feit. De natuurwet kun je niet even op non-actief stellen. We moeten er om verschillende redenen wat aan doen.” Door klimaatverandering ontstaan bijvoorbeeld oorlogen, zoals die in Syrië. Omdat het in Zuid-Syrië vier jaar lang niet geregend had en mensen op het platteland geen oogst hadden, trokken 1,2 miljoen boeren naar de steden. “Daar bleken de sjiieten en soennieten ruzie te krijgen met elkaar.” De spreker gaf aan dat als landen niet alle zeilen bij zetten om klimaatverandering tegen te gaan, de wereld de ‘borst nat kan maken’. “Dan zullen er hele grote migratiestromen op gang gaan komen.”

Alternatief bieden
Om die reden werkt Groen aan initiatieven waarbij geen fossiele energie meer wordt gebruikt en er dus minder CO2 wordt uitgestoten. Hij is onder andere de initiator van WakaWaka; dat is een klein apparaatje van 200 gram dat functioneert op de meest efficiënte zonnecellen en daardoor licht geeft en ook werkt als oplader voor elektriciteit. De initiator vindt het belangrijk iets uit te vinden dat beschikbaar is voor mensen die nu nog geen energie tot hun beschikking hebben, zoals mensen in Afrika. “We moeten hen een alternatief bieden op fossiele energie anders wordt het klimaatprobleem alleen maar groter. Bovendien hebben deze mensen zo op een veilige manier licht en hoeven ze de gevaarlijke kerosinelampen niet meer te gebruiken.”

Groen vertelde dat de gebruikers in Afrika voor de WakaWaka een ‘energie-hypotheek’ kunnen afsluiten zodat ze wekelijks een paar dubbeltjes per week op de WakaWaka afbetalen. “Dit is in ieder geval goedkoper dan het alternatief, kerosine.” De WakaWaka biedt een oplossing voor de 1,2 miljard mensen die geen aansluiting hebben op het elektriciteitsnet. Op deze manier wordt bijvoorbeeld ook het opladen van een mobiel voor deze mensen betaalbaar. “Voor hen kost het normaliter 25 euro om 1 kWh op te laden. In Nederland betalen we daar 22 eurocent voor.” 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

'Kansen led door samenwerking'

Samenwerking door de keten heen kan de kansen van led-belichting voor de sierteeltsector benutten, of is misschien wel hard nodig. Dat was...

'Belang goede foto's onderschat'

Een eerste weblog van Merel Barendse-Prins. Zij is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie rondom FloraXchange. Barendse-Prins...

Tuinbouw 'sexy' op de kaart

Carolina Sevilla gaat in januari helpen om de tuinbouw een sexy imago te geven. De Costaricaanse zal tijdens de Vakantiebeurs samen met...

Floral art in plaats van banners 21-09-2017    09:57
'Uitbuiting is businessmodel' 21-09-2017    09:56
'Vlot bijsturen in komkommer' 21-09-2017    09:51
Louis Kester naar Florpartners 21-09-2017    09:45
Priva lanceert starterscomputer 21-09-2017    09:33
Fiscale consequenties op een rij 21-09-2017    09:30
Vervoersverbod bijen in Drenthe 21-09-2017    09:28
Meubels van schimmel (film) 21-09-2017    09:25
NL houtsnippermarkt in beeld 21-09-2017    09:06
DOOZO verder als EKOMENU 21-09-2017    08:55
  Ga naar het nieuwsarchief